Vánoční jarmark tak trochu jinak

Vánoční jarmarky jsou tradicí. Každý rok, když začíná advent, nám zpestřují předvánoční čas, kdy si zakoupenými výrobky můžeme vyzdobit naši domácnost.
Vánoční jarmark tak trochu jinak

 

 

 

 

Pravidelně své výrobky na adventním trhu 1. adventní neděli při rozsvěcení vánočního stromečku ve Zruči nad Sázavou prezentovali také žáci z I. stupně naší školy. Pestrou škálu větších i drobnějších dekorací žáci vždy vytvořili buď během hodin pracovních činností.

Letos děti vyráběly své výrobky během Vánočního tvoření s rodiči, které se uskutečnilo v pondělí 20. listopadu během dopoledního vyučování. Rodiče i prarodiče otestovali svou zručnost během tvoření se svými dětmi, pomáhali jim zvládat náročnější práce, podporovali trpělivý přístup dětí k práci a měli i možnost si popovídat mezi sebou. Společně s třídními učitelkami a asistentkami strávili příjemné chvíle při kreativní rukodělné činnosti. Vznikaly tak nejrůznější zápichy, papírové dekorace, dekorace z netradičních materiálů jako jsou kávová zrnka, vlna, šišky atd. Cílem bylo nejen užít si zábavu a umožnit dětem zažívat pýchu nad svou tvorbou ve spolupráci členů rodiny, ale také vyrobit věci, které by se daly prodat na následném vánočním jarmarku.

Vánoční jarmark proběhl letos netradičně. Po menší pauze během covidových let, kdy řada každoročních žákovských aktivit bylo nutno zrušit (vánoční jarmark nevyjímaje), se škola rozhodla tradici obnovit. Ovšem ne v předchozí podobě, kdy zástupci z řad pedagogů prodávaly výrobky dětí na stánku základní školy při rozsvěcení vánočního stromku v zámeckém parku, nýbrž v podobě samostatného školního vánočního jarmarku. Ten se uskutečnil v pátek 1. 12. od 14 do 17 hodin. Účast na akci byla nad očekávání hojná. Stánky, rozmístěné v hlavním vestibulu školy, stejně jako v prostorách šaten I. a II. stupně byly v obležení návštěvníků z řad žáků, bývalých žáků, rodičů a dalších zájemců, kteří si přišli prohlédnout hotové výrobky a jejich zakoupením podpořit práci dětí a také naši základní školu. O prodej výrobků se postaraly třídní učitelky a asistentky pedagoga z I. stupně, mnohdy ve společnosti samotných žáků. Pravou adventní atmosféru pomohl mimo jiné nabudit také ozdobený vánoční stromeček s dárky a vánoční výzdoba. Řada žáků přesvědčila rodiče, aby právě jejich výrobek zakoupili domů a mohl jim v době adventu dělat radost. Utržené peníze z prodeje každá třída využije na to, co bude potřeba – někde na nákup pomůcek pro děti, jinde peníze využijí např. na zaplacení školního výletu atd.

Věříme, že akce se návštěvníkům líbila a budeme doufat ve stejně hojnou – ne-li ještě větší – účast také v příštím školním roce.

Blanka Olišarová

Výrobky na vánočním jarmarku.Stromečky a svícny na vánočním jarmarku.

Více fotografií a video naleznete na sociálních sítích školy.

 

Přidáno 7. 12. 2023, autor: Roman Starý